Ideea de a-ti lua pisica sau catelul cu tine cand pleci din localitate te poate duce cu gandul la o corvoada si pentru tine, si pentru animalutul tau. Insa aceste situatii pot fi foarte usor anticipate si chiar evitate total daca luati in considerare cateva detalii inainte de a va planifica mult-asteptata vacanta.
V-ati gandit sa plecati cu masina si sa va luati si catelusul cu dumneavoastra, dar nu stiti ce presupune aceasta experienta? Va spunem noi ce ar trebui sa faceti pentru ca totul sa decurga fara vreun incident.
In primul rand, mergeti cu el la medicul veterinar pentru un consult amanuntit. Este foarte important ca patrupedul sa aiba toate vaccinurile la zi, iar medicul ii poate prescrie si o forma usoara de sedativ daca stiti ca este extrem de agresiv sau nervos in timpul calatoriei. In cazul in care urmeaza un tratament, aveti grija sa va aprovizionati cu tot ce va trebuie pentru intreaga perioada cat veti fi plecat. De asemenea, puteti cere informatii suplimentare medicului veterinar in privinta zonei unde mergeti, cum sa actionati in cazul unor situatii extreme etc. Asigurati-va ca puteti sa ii telefonati oricand aveti o problema sau o nelamurire in privinta catelusului dumneavoastra.
Odata primit OK-ul din partea medicului veterinar, puteti sa continuati cu celelalte pregatiri pentru plecare. Daca aveti un puiut, obisnuiti-l din timp cu mersul cu masina, folosindu-va de plimbari scurte care au ca destinatie mereu un loc unde cainele se simte bine si in siguranta, de mangaieri, laude si rasplati din plin atunci cand puiutul dumneavoastra se dovedeste cuminte si ascultator in masina.
Procurati-i animalului dumneavoastra de companie orice forma rezistenta de identificare doriti (adresiera, medalioane gravate etc.) pe care sa specificati numele dumneavoastra si al catelului, numarul dumneavoastra. de telefon, adresa si ce alte date mai considerati importante.
Cainele trebuie sa aiba in permanenta la el o astfel de forma de identificare in cazul in care se pierde. De altfel, n-ar strica sa aveti la dumneavoastra. si o poza recenta a patrupedului pe care sa o puteti multiplica in cazul unei pierderi.Asa cum dumneavoastra. va faceti bagajul, aveti grija sa beneficieze de acelasi tratament si prietenul dumneavoastra necuvantator.
Este cel mai indicat sa ii luati vasele in care s-a obisnuit sa manance si sa bea apa, jucariile preferate, perna sau cosuletul in care doarme, lesa, zgarda sau hamul (eventual si de rezerva), botnita daca este cazul. De asemenea, este foarte bine sa aveti o trusa de prim-ajutor si pentru patrupedul dumneavoastra. Aceasta ar trebui sa contina: pansamente sterile, apa oxigenata pentru dezinfectarea taieturilor, intepaturilor etc, picaturi pentru ochi in cazul vreunei alergii, penseta pentru indepartarea aschiilor sau particulelor care pot ramane in piele, Imodium impotriva diareei, orice alta medicamentatie de care stiti ca are nevoie catelul dumneavoastra. pe toate perioada vacantei.
NU luati si NU ii administrati medicamente “dupa ureche”. Intrebati intotdeauna medicul veterinar ce sa ii dati, pentru ca nu toate medicamentele pentru uz uman pot fi date si la caini, plus ca este foarte important si dozajul in functie de starea cainelui, de greutate etc.Alaturi de obiectele cu care cainele dumneavoastra s-a obisnuit deja, bagajul animalului dumneavoastra de companie trebuie sa contina si suficienta mancare care sa ii ajunga pe toata durata concediului (este cel mai bine sa fiti precaut, nu aveti de unde sa stiti daca veti gasi aceeasi marca de mancare si la destinatie; nu este indicat sa experimentati o schimbare alimentara pentru ca ii poate provoca patrupedului probleme digestive). De asemenea, este bine sa aveti si o mica provizie de apa potabila (2-3 sticle sau mai multe, in functie de durata drumului cu masina). Compozitia apei de la robinet difera in unele zone ale tarii si in strainatate, iar acest lucru poate provoca catelului dumneavoastra diaree. Pentru a preveni deshidrarea cainelui, acesta trebuie sa bea apa in cantitati mici in timpul calatoriei cu masina. I se va oferi apa pe care el era obisnuit sa o bea acasa, iar sticla se va completa cu apa potabila de la popasurile unde va opriti. Astfel, trecerea de la un tip de compozitie a apei la alta se va face intr-un mod gradat, iar pericolul ca patrupedul dumneavoastra sa sufere de diaree scade foarte mult.
O alta varianta pentru prevenirea deshidratarii este oferirea unor cuburi mai mari de gheata spre ros (daca aveti posibilitatea mentinerii temperaturii necesare). Aceasta metoda ii ofera catelusului un dublu avantaj: pe de-o parte il tine ocupat, pe de alta parte nu asimileaza o cantitate mare de apa dintr-o data, lucru care ii poate dauna.Un alt aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere il reprezinta siguranta cainelui dumneavoastra pe toata durata calatoriei cu masina. Spre deosebire de om, care poate beneficia de siguranta airbagurilor si a centurii de siguranta, catelul nu este la fel de norocos: nu va sta cu centura pusa, iar puterea propulsarii airbagului mai degraba il va rani in cele mai multe cazuri decat il va proteja. Astfel, este necesara adoptarea unor masuri de siguranta specifice. Una dintre ele ar fi custile de calatorie, prevazute cu sisteme speciale prin care sa poata fi trecuta centura de siguranta. Acestea pot fi din plastic (pentru caini de talie mica) si din plasa de metal (pentru caini de talie medie sau mare). O alta varianta o constituie hamurile de calatorie. Acestea sunt indicate mai ales in cazul cainilor de talie medie sau mare, care sunt deja obisnuiti cu mersul cu masina si sunt relativ linistiti; altfel, un caine agitat se va incurca in hamuri si risca sa se raneasca.
Cea de-a treia varianta o constituie barele de metal. Acestea pot fi achizitionate din comert sau sunt chiar optionale in cazul achizitionarii unor tipuri de masini. Aceasta metoda de siguranta ii ofera cainelui dumneavoastra o mobilitate mare, pentru ca ingradeste o anumita zona in care patrupedul se poate misca linistit, fara vreo restrictie. Ofera o izolare buna, insa prezinta si dezavantajul ca, in cazul unui impact, barele il pot rani pe caine sau va pot impiedica pe dumneavoastra. sa ajungeti la el. In cazul in care transportati mai multi catei care nu se inteleg intre ei si sunt agresivi, cel mai indicat este sa folositi custi separate pentru fiecare exemplar.
Alte probleme cu care va puteti confrunta :
* raul de masina : nu doar oamenii pot suferi de rau de masina, ci si patrupedele. Ca si in cazul omului, si catelul va reactiona la fel: va voma. In cazul cainilor, raul de masina se datoreaza in cele mai multe cazuri unui stres psihic si nu miscarii. Daca primele sale experiente cu masina au fost drumuri la veterinar, daca au fost dusi si abandonati undeva s.a.m.d, cainele ramane cu traume de pe urma acestor experiente si va asocia intotdeauna drumul cu masina cu finalul nefericit. De aceea este important sa va obisnuiti cainele cu experiente placute cu masina inca de pui; in cazul in care aveti un exemplar deja matur, trebuie lucrat in timp asupra acestor traume si eliminate pe cat posibil. Ce puteti face insa inainte de drumul cu masina pentru a preveni raul de masina este sa nu ii dati foarte multa mancare si apa cu cateva ore inainte de plecare. Astfel, in cazul in care totusi vomita, macar va fi mai usor de curatat pentru ca nu contine si mancare partial digerata. De asemenea, este indicat sa aveti pe locul unde sta el o husa, o paturica, un presulet sau orice alt material doriti pentru a nu umple masina de par; plus ca, in cazul vomei sau al salivatului excesiv, se curata mult mai usor si mai ieftin.
* scosul capului pe geam : cateilor le place senzatia de vant care le flutura prin blana, iar stapanilor le place cum arata cateii lor in aceasta ipostaza. Nu este insa indicat sa ii lasati sa mearga cu capul afara din mai multe considerente: viteza relativ mare de rulare a automobilului in combinatie cu un aer rece poate duce la probleme cu plamanii si la raceala; diferite insecte si particule de praf pot sa le intre in ochi sau in urechi si sa cauzeze o infectie; cainii pot apasa din greseala pe butonul de activare/dezactivare a geamului electric si se pot rani daca isi prind capul in geam.
* in cazul unor temperaturi ridicate sau foarte scazute, nu va lasati cainii singuri si nesupravegheati mai mult de cateva minute in masina. Temperatura poate creste sau scadea foarte repede in cazul in care motorul nu este pornit, iar catelul poate suferi un soc termic care ii poate fi fatal. De asemenea, poate deveni agitat si poate roade tot ce prinde sau se poate chiar rani.
* aveti mare grija cu ce alimente si substante vine in contact. Antigelul este extrem de toxic si cauzeaza moartea. Gustarile pe care dumneavoastra le luati pot sa ii faca rau (ciocolata, alune etc.). Jucariile prea mici pot fi inghitite.
Daca drumul este mai lung, faceti opriri cam o data la 2-3 ore si plimbati cainele pentru cateva minute pentru a se putea dezmorti. Nu il scoateti niciodata fara lesa, pentru ca riscati sa-l pierdeti! In cadrul opririlor de genul acesta, oferiti-i si apa si mancare in cantitati mici; este bine sa nu manance sau sa bea foarte mult, mai ales daca drumul este mai lung, pentru a nu avea neplaceri mai incolo. Rezervati-i masa de baza la sfarsitul calatoriei. Acestea fiind spuse, cred ca deja ati inceput sa va razganditi si sa cautati un loc de vacanta unde sa puteti sta alaturi de patrupedul dumneavoastra preferat. Chiar ar fi pacat sa nu il aveti langa dumneavoastra intr-o astfel de vacanta.
Drum bun !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu