joi, 20 mai 2010

De ce e bine sa-ti sterilizezi prietenul patruped !


AVANTAJELE STERILIZARII ANIMALULUI DVS:

1) Prin ciparea si inregistrarea intr-o baza unica de date a tuturor animalelor vom avea, in sfarsit, primul RECENSAMANT al animalelor!


2) VOM SCAPA DE CAINII SI PISICILE DE PE STRADA, IN SFARSIT, caci nemainmultindu-se, dispar de pe strazi fie adoptati, fie din cauze naturale.

3) STERILIZAREA PISICILOR DE PE STRADA face ca numarul lor sa scada, astfel incat nu ne vom mai plange de purici la subsol si mirosuri nedorite.

4) Vom sti cine sunt PERSOANELE CARE ABANDONEAZA animale pe strada, pentru a le amenda drastic.

5) In cazul PIERDERII ANIMALELOR CU STAPAN, se va gasi foarte usor proprietarul, caci orice cabinet veterinar dotat cu cititor de cipuri, ne arata imediat cine este stapanul.

6) STERILIZAREA ANIMALELOR CU STAPAN prezinta multiple avantaje deoarece:

a) SE STOPEAZA ABANDONUL. Cele mai multe animale de pe strazi reprezinta puii animalelor cu stapan, aruncati in strada. Animalele de pe strada nu sunt cele ramase de la Ceausescu in urma demolarilor! Si nici nu sunt nascute pe strada! Acestea au fost eutanasiate in numar foarte mare in ultimii ani! Marea majoritate a bucurestenilor iubitori de animale au sterilizate in proportie de 70 % cainii de pe strada. CEA MAI MARE SURSA DE ANIMALE DE PE STRADA O REPREZINTA PUII ABANDONATI DE OAMENII CARE AU CAINI SI PISICI IN PROPRIETATE PRIVATA. Acestia locuiesc la curte si blocuri. Iubitorii de animale ne anunta in permanenta ca gasesc PUI la ghena, la piata, la blocuri, in padure, la marginea campului, etc. Cand cateaua sau pisica fata, stapanii pun puii in punga, uneori nici nu ii lasa sa fie alaptati de mama 2 luni, si ii arunca hoteste, in zori sau noaptea. "Doar nu vor creste in curte 8 caini, 9 cu cateaua, sunt oameni seriosi!"...Iubitorii de animale care ii gasesc sunt foate suparati, caci puii sunt neajutorati (uneori nu au nici ochi si nu mananca singuri) iar ei nu au conditii sa ia 7-8 pui in casa. Cand o fac, au probleme cu familia si cu vecinii, iar puii le distrug casele (fac pipi, rod). In fiecare zi primim telefoane de la iubitorii de animale care gasesc pui peste tot! Adaposturile sunt putine, sunt pline, si nu ii pot lua. Va puteti da seama ca sunt abandonati, dupa faptul ca apar dintr-o data intr-un loc, sunt multi si nu au mama. Apoi ei cresc si devin pericole publice. Detinatorii de animale vor fi obligati sa fie civilizati, sa nu mai arunce pui si sa respecte siguranta cetateanului. Astfel, cei mai multi pui raman pe strada, cresc, si la maturitate devin pericole publice, musca.

b) statistic, DURATA DE VIATA CRESTE semnificativ la animalele castrate.

c) prin sterilizare, SE EVITA MONTAREA FEMELELOR DE PE STRADA DE CATRE CAINII CU STAPAN, rezultand tot felul de metisi, unii provenind chiar din rasele agresive pe care legea le impiedica sa se inmulteasca (gen pittbul).
d) AVANTAJE MEDICALE :
-Sterilizarea PREVINE APARITIA CANCERULUI MAMAR (marea majoritate a femelelor prezinta lactatie falsa, premergatoare cancerului). Tumorile mamare sunt de 3 ori mai frecvente la căţea decât la femeie. Căţelele sterilizate înainte de primele călduri (care apar la vârsta de 7-9 luni) au un risc de cancer mamar redus de 200 de ori. În plus, sterilizarea prin ovariohisterectomie (eliminarea ovarelor şi a uterului)-ELIMINA COMPLET RISCUL DE APARITIE A CANCERULUI OVARIAN SAU A PIOMETRULUI (puroi în uter). Piometrul este o boală frecventă la femelele nesterilizate, este dificil de diagnosticat în stadiile iniţiale, şi prezintă risc letal în stadiile avansate.-La motanii castraţi, reducerea bulbului penian face ca RISCUL APARITIEI BLOCAJULUI URETRAL SA FIE MAI MIC decât la cei necastraţi. Prin sterilizare motanii nu mai marcheaza teritoriul si nu mai miroase a urina in casa sau in curte.-Masculii de câine castraţi sunt FERITI DE BOLILE PROSTATEI, care apar mai ales la vârstă înaintată
-masculii castraţi sunt FERITI DE RISCUL APARITIEI CANCERULUI TESTICULAR-există o corelaţie demonstrată statistic între starea de animal sterilizat şi UN NIVEL REDUS AL AGRESIVITATII. Este adevărat că sterilizarea în sine nu rezolvă automat şi sigur probleme de comportament ale unui animal: acestea se tratează prin efort de dresaj şi educare. Dar este cert, verificat statistic, că incidentele cu oameni muşcaţi de câini implică în 6 cazuri din 10 câini nesterilizaţi.

e) prin sterilizarea animalelor cu stapan, SE CREEAZA PREMISELE ADOPTARII ANIMALELOR DE PE STRADA, de catre aceeasi proprietari, cand le mor animalele din casa de batranete. Aceasta, de ex, este o datorie de onoare pentru americani! (Citat din conceptia AVAR (Association of Veterinarians for Animal Rights):"In concepţia AVAR criza suprapopulaţiei are în prezent o magnitudine atât de gravă încât înmulţirea deliberată, de către om, a oricăror pisici, câini, iepuri şi alte specii, indiferent dacă sunt metiţi sau aşa numite animale de rasă pură, trebuie limitată la nivelul necesar supravieţuirii speciei. Indiferent de intenţie, reproducţia deliberată va contribui la mărirea problemei suprapopulaţiei, iar AVAR consideră că avem obligaţia să punem deoparte preferinţele personale, pentru a corecta situaţia de care suntem responsabili. Oamenii care doresc pisici, câini şi alte animale de companie trebuie încurajaţi să le adopte din adăposturi, până la depăşirea crizei suprapopulaţiei").
-PESTE TOT IN LUME SE STERILIZEAZA ANIMALELE CU STAPAN.Singura solutie pe glob pentru bunastarea animalelor este STERILIZAREA! In America, la NEW YORK, autoritatile limiteaza inmultirea punandu-se impozit pe animale: pentru cele sterilizate se plateste mai putin, pentru cele nesterilizate se plateste impozit mai mare. Astfel, americanii, oameni practici, prefera sa-si sterilizeze animalele. In weekenduri chiar se organizeaza campanii de sterilizare in salile de sport.Aceste masuri s-au luat de exemplu si in Los Angeles, unde o ordonanta privind controlul reproductiei animalelor animalelor, introduce obligativitatea castrarii cainilor si pisicilor pana la varsta de 4 luni: "Cine nu se supune legii va primi mai intai informatii referitoare la serviciile de sterilizare mai ieftine. Daca detinatorii de animale nu le castreaza in 60 de zile, vor plati o taxa de 100 dolari sau 8 ore in folosul comunitatii. Daca nici dupa aceasta nu si le castreaza amenda va fi de 500 dolari sau 40 de ore in folosul comunitatii."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu