marți, 25 mai 2010

Reguli pentru parintii care adopta un animal de companie pentru copii .


Achizitionarea unui animal de companie poate fi un eveniment fericit pentru o familie cu copii. Cei mici pot gasi in noii prieteni necuvantatori surse de companie, de alinare si chiar sansa de a deveni mai responsabili. Totusi, exista situatii in care bucuria adoptarii unui caine se poate transforma intr-o experienta neplacuta atat pentru animal cat si pentru stapan. Jennifer Andrew, expert in comportamentul animalelor la organizatia Best Frieds Society (BFS) din Statele Unite ale Americii a publicat pe site-ul babble.com o lista cu cele mai intalnite greseli pe care le fac parintii care adopta un animal de companie pentru copiii lor.
Jennifer Andrew recomanda achizitionarea unui caine matur pentru ca acestia sunt obisnuiti cu prezenta oamenilor. Puii, in schimb, au nevoie de timp pentru a fi dresati si familiarizati cu persoanele din jurul lor. Unele persoane isi doresc un caine de mici dimensiuni, de rasa, precum Terrier sau Bichon, pentru ca au copii mici. "Problema este ca unii caini mici tind sa fie destul de irascibili si vor fi destul de imprevizibili in preajma copiilor mici. Pe de alta parte, in cazul in care copilul se agata de un caine de talie mare, patrupedul nu se va speria, asa cum ar face un caine pitic", a mentionat expertul BFS.
Relatia dintre animalele de companie si copii se poate deteriora si din cauza modului in care cei mici se comporta cu patrupedele. Copiii trebuie invatati cum sa-si trateze prietenii necuvantatori. Uneori, copiii apuca cu forta blana animalului sau il strange prea tare. "Este foarte important ca parintii sa stea permanent in preajma copiilor atunci cand acestia din urma se joaca cu animalele de companie si sa le atraga atentia cand comportamentul lor face rau cainelui sau pisicii. De asemenea, parintii trebuie sa amenajeze o zona speciala pentru animalele de companie in care copiii nu pot ajunge. Patrupedele au nevoie de un spatiu in care sa scape de atentia nedorita", a declarat Jennifer Andrew.
Vizitele regulate la medicul veterinar sunt foarte importante pentru ca se evita situatiile in care animalele de companie pot fi bolnave. Copiii le pot agrava suferinta daca le trateaza incorect. De asemenea, un animal care are probleme de sanatate poate reactiona violent iar stapanul trebuie sa fie permanent atent pentru a sesiza primele semne ale vreunei afectiuni.
Exista cateva reguli de baza pe care parintii trebuie sa le explice copiilor :
* Animalele nu trebuie niciodata lovite sau bruscate;

* Patrupedele nu trebuie amagite sau tachinate cu mancare sau jucarii;

* Animalele de casa nu trebuie deranjate sau surprinse atunci cand mananca, rod o jucarie, dorm sau sunt bolnave;

* Cand se apropie de animal, copiii trebuie sa-si anunte prezenta spunand usor numele patrupedului, pentru a nu-l speria;

* Copiii nu trebuie sa se apropie de animalul de companie al altei persoane pana nu intreaba daca patrupedul este prietenos;

* Limbajul corpului animalului trebuie cunoscut pentru a evita situatiile neplacute;

* Animalelor ar trebui sa li se permita sa refuze joaca neplacuta si sa plece (s-ar evita situatii precum cele in care pisicile sunt imbracate cu haine de papusi);

* Copiii trebuie sa recunoasca semnele unei dureri la animal si sa spuna parintilor imediat ce au observat astfel de probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu